Kínában megállíthatatlannak tűnik a hepatitisz terjedése

Hepatitisz világnap - Kínában megállíthatatlannak tűnik a hepatitisz terjedése - Trebitsch Péter, az MTI tudósítója jelenti: Peking, 2014. július 28., hétfő (MTI) - Kínának fokoznia kell a fertőző májgyulladás terjedése elleni erőfeszítéseit, mivel a világ legnagyobb fejlődő országából jelentik a betegség miatti halálesetek jelentős hányadát - figyelmeztette az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és egy regionális szakmai szervezet Pekinget.

Genetikai vizsgálatok

image 01A géntechnológia nem jutott még túl a kamaszkorra jellemző identitászavaros időkön. Féligazság az, hogy az emberi genom megismerése valamiféle azonnali kaput nyitna a legkülönbözőbb betegségek gyógyításához. Felnőtté válása a következő években, évtizedekben várható, és az addig is fontos tudással szolgálhat a genetikai betegségek diagnosztikájához. A géndiagnosztika jelen prevenciós feladata az egyes kórállapotokra való hajlam meghatározása.

Mesterséges vegyületek

image 34Az emberi szervezet évmilliók alatt kialakította azt a vegyület-miliőt, amely részben a saját test anyagait, részben a környezetből természetes úton a szervezetbe jutott anyagokhoz való adaptálódást jelentette. A modern vegyipar kreativitásának elviselésére kevéssé van felkészülve. A szervezet- vagy környezet-szennyezés nem új-keletű jelenség, hiszen pl. természetes nitrátokban gazdag ivóvizek már a legkorábbi időkben is okoztak akár tömeges, sőt egész közösségekre kiterjedő megbetegedéseket.

Érzelmek, gondolatok, stressz

image 32Az, hogy hogyan viszonyulunk életünk jelenségeihez, hogyan válaszolunk az élet kihívásaira, illetve mindeközben milyen szociális és érzelmi környezetet teremtünk magunk és közvetlen környezetünk számára, sokkal jelentősebb egészségbefolyásoló tényező, mint azt a közvélekedés, de akár az orvosi közgondolkodás feltételezi. Ma már tudományos eredmények gazdag tárháza bizonyítja, hogy fenti tényezők sokszor döntő hatásúak az egészség fenntartása és mindennapi ápolása szempontjából.

Milyen jogok illetik meg Önt?

image 41Az egészségügyi szolgáltatások esetén nemcsak a betegek viselik korlátozott tájékozottságuk kockázatait, hanem az ellátó intézményben dolgozó szakemberek sincsenek mindig tisztában az előállt helyzet pontos jogi értelmezhetőségével kapcsolatban. E helyzetek a leggyakrabban sürgős esetek ellátásakor merülnek fel, amikor sem a rendelkezésre álló idő, sem a hely korlátai nem alkalmasak arra, hogy a felek körültekintő megoldásra törekedhessenek. Fontos tehát az előzetes tájékozódás, illetve a gyorsan elérhető segítség!

Egészséges ház - otthon, munkahelyen

image 42A mesterséges elektromágneses tér (elektromágneses szmog, nagyfeszültségű villamos-energetikai létesítmények, háztartási és szórakoztató elektronika, testközeli eszközök, stb.) elektromágneses szempontból többé vagy kevésbé „szennyezett" fizikai teret hoz létre. A geopátiás- és szállórészecske-terhelés mellett, fentiek csak részei az "egészséges épület / egészséges épített környezet" Németországban már nagy hagyományokkal rendelkező standardjai által szabályozott egészséges élettérnek.

A test normál flórája, és azon túl...

image 43Testünk jelentős mennyiségű, sokszínűségű és folyamatosan változó összetételű mikrobiológiai flórának ad otthont. Az elnevezés megtévesztő, hiszen nem növényekről, hanem férgekről, egysejtűekről, baktériumokról, vírusokról, vírusrészecskékről (prionokról) van szó. Ezek viszonylag szűk, egészséges palettája alkotja az úgynevezett „normál flórát", amely a test különböző részeiben, az ott zajló élettani folyamatok optimális körülményeinek biztosításáért felelősek.

Egészségnyereség

image 02Az egyén elidegeníthetetlen felelőssége a saját egészégével való jó vagy rossz sáfárkodás tekintetében nem újkeletű, mégsem általánosan elfogadott alapvetés. Michael Grossman 1972-ben írta le és tette mérhetővé az "egészségtőke" (health capital) fogalmát. Az egészségtőkénkkel való gazdálkodásunk ugyanolyan felelősség, mint a tudás-tőkénkkel vagy akár a pénz-tőkénkkel való gazdálkodás, de az utóbbiakkal ellentétben ezt mégsem gondoljuk vagy tesszük így. Vajon miért?