Ételallergia / ételintolerancia a gyakorlatban, paleolit megoldások, testsúly-csökkentés

image 11"Ételintolerancia teszt, fehérjechip alapú diagnosztikai rendszerrel, 226 féle élelmiszerre. Egy étel – vagy akár több is – lehet az oka egészségügyi panaszainak! Megkeseríti napjait a gyakori gyomorégés, emésztési zavarok, haspuffadás, és nem találja az okát? Vagy sokszor megmagyarázhatatlan fejfájás, kiütések, viszkető ekcéma és fáradékonyság teszik kényelmetlenné életét? Ha orvosai sem találják az okot, nagy esélye van rá, hogy mindezekért egy étel a felelős. Önnek legalább 40% az esélye arra, hogy ételintoleranciája van."

Az evolúciós medicina alapját adó „paleo-elmélet" (Walter L. Voegtlin, 1975) szerint a modern kor civilizációs betegségeinek jelentős része az emberi szervezet korlátozott alkalmazkodóképességből fakad. A „paleo" tehát egyfajta visszatérés azokhoz a gyökerekhez, amelyek természetes körülmények között biztosíthatták az emberi faj sikeres fennmaradását évmilliókon keresztül. Modern korunkban, a cél természetesen több ennél: az egészségben eltöltött minőségi életévek, az egészségnyereség maximálása. És ez messze túlmutat a manapság csak paleo-diétává egyszerüsített étrendi ajánlásokon. Rendelőnk budapesti centrumként részt vesz a Pécsi Tudományegyetem és a Semmelweis Egyetem alacsony szénhidráttartalmú, gabona- és tej-mentes diétás kutatásaiban.

Fenti tapasztalatok alapján vállaljuk az esetlegesen fennálló alapbetegségekhez illesztett komplex életmódi programot, különös tekintettel a táplálkozási- és mozgás-programokra. Mindezt orvosi támogatás és vezetés mellett kínáljuk, rendszeres elleneörző mérések (testösszetétel-monitorozás - BIA, bőrredő- és körfogatok mérése, laborkontroll, vizelet-teszt).

A Kék Zóna kutatások tapasztalatai alapján, teljesen egészséges ember esetén nem tarthatjuk a hosszú és egészséges élet egyetlen alapkövetelményének a paleo-diéta folytatását, de fennálló panaszok, tünetek, betegségek esetén a paleo-diéta akár rövidebb ideig, vagy kúraszerűen tartva is sokszor kiváló eredményekkel büszkélkedhet az egészség helyreállítása tekintetében. Tapasztalataink szerint, ha atípusos, nem diagnisztizálható panaszai, tünetei vannak, nagy az esély arra, hogy megfelelő diétás- és mozgás-programokkal érzékelhető változás következzen be állapotában.

Modern életünk mozgástartományai jórészt az ülő testhelyzethez kötődnek. A paleolit mozgás, illetve az ezt célzó Primal Move edzés az emberi egyedfejlődés során kifejlődő és egymásra épülő elemi mozgásformák újraélesztésével, újragyakoroltatásával építi szelíd, játékos módszerrel újra a testképet, a mély tartóizomzati funkciókat, az egyensúly- és testhelyzet-érzékelést. A Primal Move a paleolit őseink által nap, mint nap megélt, évmilliók alatt "tesztelt" és optimálisra csíszolt, az emberi test szerkezetére és funkcionalitására adaptált, gyógyító hatású mozgáskultúra. (ajánlott forrás: Lakatos Péter: Paleolit edzés, Jaffa kiadó 2013)

A táplálkozás kérdése számtalan vita témája, különböző elméletek, módszerek, hitek, tévhitek versengenek egymással. Az evolúciós orvostudomány által javasolt paleolit diéta egy komoly eredményeket felmutató lehetőség a sok közül. Sokszor multidiszciplináris, anyagcsere, szív-érrendszeri, immunrendszeri, vagy éppen daganatos, esetleg fertőzéses eredetű betegség esetén járulhatnak hozzá állapotjavuláshoz.

Egyáltalán nem mindegy tehát, hogy mit, hogyan, mikor és miért eszünk... Ha a megszokott táplálkozási piramisban gondolkodunk, akkor kétdimenziós síkháromszög helyett egy három-dimenziós gúlát kell elképzelnünk. Persze ha az időbeliséget is meg akarjuk jeleníteni, akkor előttünk áll a térpiramis negyedik dimenziója is.

  • Mikor étkezünk? Rendszeresség, mértékletesség, gyakoriság, változatosság
  • Hogyan készült az alapanyag? Organikus, vegyszermentes, őstermelői / háztáji, saját termelési / beszerzési forrás
  • Milyen kritériumoknak felel meg? Friss, érett, megfelelően tárolt, szállított, bőséges vízfürdőben tisztított
  • Mit választunk személyes vagy családi étlapunkra?

    • Napi rendszerességgel: Hely- és évszak-specifikus idény-gyümölcsök, -zöldségek, kiemelten a gyógynövények, gyógyhatású ehető növényi részek, erdei bogyók, vad-gyümölcsök.
    • Ha már hús, akkor...: Előnyben részesítendők a fűvel, gabona és hozzáadott állati fehérje, illetve adalékolt hormon-mentesen táplált kérődző állatok (ridegen tartott szürke-marha, legelésző birka, makkoltatott sertés, szabadtartásos szárnyas, illetve vadak, vadon lehalászott halak, nehézfém-szennyezéstől mentes tenger gyümölcsei) húsa, valamint az ezekből készült mészárszéki termékek, és hentesáru.
    • Magas glikémiás indexük miatt az anyagcserét aránytalanul megterhelik: a finomított cukor- és cukrásztermék-, tej- és tejtermék-, gabona- és pékáru-, durum- és tésztaféle-, illetve hüvelyes- és burgonya-fogyasztás.

Fentiek mellett, nem valószínű hogy minden, amit az ember a mezőgazdasági termelés megjelenése előtt évmilliókon át megevett, az mind a javára vált. A kényszer nagy úr, és a sanyarúbb időkben nyilván sok kényszerhelyzet adódott, de ma már rendkívül széles palettáról választhatunk jó ár / érték arányú élelmiszereket, tágabb lehetőség nyílik tehát a minden, vagy legalább minél több szempont alapján a legmegfelelőbbekre törekedni.

A Dr. Ilosvay rendelésen Ön megismerheti fenti kutatások eredményeit és személyre szabott orvosi tanácsadás keretében azonosítjuk azon tényezőket, amelyeket ártalmas hatásként az Ön élethelyzetéből közösen kiszűrhetünk.

Share