Ételallergia / ételintolerancia a gyakorlatban, paleolit megoldások, testsúly-csökkentés

image 11"Ételintolerancia teszt, fehérjechip alapú diagnosztikai rendszerrel, 226 féle élelmiszerre. Egy étel – vagy akár több is – lehet az oka egészségügyi panaszainak! Megkeseríti napjait a gyakori gyomorégés, emésztési zavarok, haspuffadás, és nem találja az okát? Vagy sokszor megmagyarázhatatlan fejfájás, kiütések, viszkető ekcéma és fáradékonyság teszik kényelmetlenné életét? Ha orvosai sem találják az okot, nagy esélye van rá, hogy mindezekért egy étel a felelős. Önnek legalább 40% az esélye arra, hogy ételintoleranciája van."

Az evolúciós medicina alapját adó „paleo-elmélet" (Walter L. Voegtlin, 1975) szerint a modern kor civilizációs betegségeinek jelentős része az emberi szervezet korlátozott alkalmazkodóképességből fakad. A „paleo" tehát egyfajta visszatérés azokhoz a gyökerekhez, amelyek természetes körülmények között biztosíthatták az emberi faj sikeres fennmaradását évmilliókon keresztül. Modern korunkban, a cél természetesen több ennél: az egészségben eltöltött minőségi életévek, az egészségnyereség maximálása. És ez messze túlmutat a manapság csak paleo-diétává egyszerüsített étrendi ajánlásokon. Rendelőnk budapesti centrumként részt vesz a Pécsi Tudományegyetem és a Semmelweis Egyetem alacsony szénhidráttartalmú, gabona- és tej-mentes diétás kutatásaiban.

Alternatív mozgás-, mozgatás-, légzés-, masszázs terápia - Jóga, Chikung, Integrál Tai Chi, Kínai/Thai masszázs, DoIn

image 12

A jó légzéstechnika, a masszázs, nyújtás- és mozgás-gyakorlatok, izomkondicionálás, tömegsport, mind olyan területek, amelyek segítenek a máj-domináns anyagcserét izom-domináns metabolizmussá alakítani. Kiemelt fontosságú, különösen a túlsúlyos, edzetlen szervezet számára a fokozott ízületvédelem (vízi-sportok előnyben), illetve a sport-kardiológiai (terheléses EKG, szív-ultrahang) és légzésfunkciós (vitálkapacitás, légzési paraméterek) vizsgálatok előzetes elvégzése.

Betegút menedzsment, ellátás-szervezés, szak-konzultáció, második orvosi vélemény

image 25A betegút-menedzsment egy olyan iránytű, amely segít eldönteni, hogy az egészségügyi ellátórendszer mely eleméhez célszerű az aktuális helyzetben fordulni. Az alábbi rövid áttekintés is könnyen érthetővé teszi, hogy még az egyes ellátók tökéletes egymésra épülése és együttműködése esetén is rendkívül összetett rendszerrel előtt állunk. A progresszivitás (ellátási hierarxhia) - mint egy képzeletbeli hagyma héjai - az alábbi egymásra épülő elemekből áll (belülről kifelé):